plastic people

Dutch band Plastic People started out in 1967 and was named after the Frank Zappa song that appeared on "Absolutely Free".

The band recorded 6 singles and one album. Shortly after the release of their sixth single, in 1973, the band stopped.

 

 

 

random notes


from the "nationaal pop instituut", dutch pop site

1967 - 1974

Plastic People komt voort uit een keur aan andere bands, waaronder The Blizzards (opgericht in 1959 met zanger Peter Engel), The Skelets, Group X, The Strangers, The Corvairs, The Crescents, Prop, AdJFdePoet (de band van Ad Visser), Short '66 (met gitarist Paul Thé), Ltd66 (met Arnie Treffers). De groep begint als coverband met de nadruk op soul. Het latere eigen repertoire bestaat uit stevige popmuziek met elementen uit klassiek en jazz. De bandleden schuwen het experiment niet, zowel in de composities (geschreven door Eric Gerritsen en Han Kruyswijk onder het pseudoniem Socrates) als in het gebruik van nieuwe instrumenten zoals de Mellotron en vroege synthesizers. Plastic People neemt zes singles en een album op met producer Bert van Rheenen (beter bekend als Chiel Montagne, DJ bij Veronica) en hun manager Jim Pos. Met de debuutsingle The Proof (1969) behaalt de groep tipparade, gevolgd door een hitnotering voor de tot alarmschijf uitgeroepen, bewust commerciële meezinger Dancing And Drinking (1970). Voor The Proof laat Chiel Montagne een tien minuten durend promotiefilmpje maken, naar verluid de allereerste Nederlandse videoclip. Het filmpje wordt meerdere keren uitgezonden in de televisieshow van de Brit Robbie Dale en popprogramma's in Nederland en België. Een klein jaar na het verschijnen van de weinig succesvolle zesde single Do What You Want (1973) valt de band uit elkaar.

1980 - 1984

In 1980 is er een reünie van Plastic People dat wordt gevierd bij sportvereniging AMVJ te Amsterdam. In vrijwel de originele bezetting, met gitarist Nic van Gasteren in plaats van Paul Thé, maakt Plastic People in de periode 1982-1984 een beperkte comeback, waarbij voornamelijk voor de lol wordt opgetreden voor sportverenigingen en bedrijven, waaronder Elsevier Science Publishers.

1990

Bassist Raymond Marsland komt dit jaar te overlijden.

2008 - ...

Plastic People doet een speciale 'Reunion and Fundraising Tour' door alle provincies van Nederland met per provincie één optreden. De groep speelt samen met bevriende muzikanten muziek uit de geschiedenis van de popmuziek, met zowel eigen repertoire als dat van anderen. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Marijke MHKO Fonds. Er worden ook nieuwe nummers uitgevoerd die geschreven zijn door het schrijversduo Socrates.


 

 


 a 

 b 

 c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m 
 n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   x   y   z
soundtracks various artists